Betalingsverkeer

1. Chartaal - Geld drukken

Chartaal geld: tastbaar/cash geld. Munten en bankbiljetten.

Zo’n beetje iedereen accepteert cash geld. En ook als de stroom en/of internet uitvalt, kun je altijd nog op chartaal geld vertrouwen.
Op 1 januari 2002 zijn de eurobankbiljetten en euromunten ingevoerd in de 12 landen van het eurogebied. Inmiddels zijn dat er al 19.

De eurobankbiljetten worden in omloop gebracht door de nationale centrale banken (in Nederland dus DNB). Maar over vrijwel alles wordt bij de ECB – in samenwerking met de centrale banken die onderdeel uitmaken van het Eurosysteem – in Frankfurt beslist. Bij de ontwikkeling en productie van bankbiljetten wordt naar verschillende dingen gekeken. Denk bijvoorbeeld aan echtheidskenmerken en het bepalen van de hoeveelheid briefjes die er nodig is. Het eurobiljet is echt een Europees product!

En als jij het voor het zeggen had? Hoe zou een briefje van 20 er dan uitzien? Gebruik kleurpotloden, stiften, of een tekenprogramma op de computer en ontwerp zelf een briefje van 20.

Beschrijf in ongeveer 200 woorden waar je het meest op gelet hebt en waarom. Denk bijvoorbeeld aan veiligheid of wat er allemaal op te zien is.

Wat maakt jouw biljet zo goed of bijzonder?