Het tastbare geld. Munten en bankbiljetten.
Een vorm van cybercriminaliteit. Deze distributed denial-of-service-aanvallen (DDoS-aanvallen) zijn aanvallen waarbij meerdere computers tegelijk een aanval uitvoeren op een systeem om een computer, computernetwerk of dienst onbruikbaar en onbereikbaar te maken voor gebruikers. Doorgaans wordt het doelsysteem overbelast door aanhoudend enorm veel verzoeken aan het systeem te richten. Daardoor kan het systeem traag
DNB doet veel werk in Europees verband. Sinds 1 januari 1999 maakt DNB deel uit van het Eurosysteem. Daartoe behoren de ECB en de centrale banken van de andere landen die de euro hebben ingevoerd. Het Eurosysteem zorgt binnen het eurogebied onder meer voor het uitgeven van bankbiljetten en het bevorderen van een goede werking van het betalingsverkeer.
Geld dat op rekeningen bij de banken staat. Giraal geld kan in contanten worden omgewisseld of worden gebruikt voor girale betalingen.
Een dienst van de banken waarmee hun klanten zich met hun eigen inlogmiddelen van hun bank, online kunnen identificeren bij andere organisaties. Zo hoef je geen aparte toegangscodes aan te vragen en te onthouden van bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen, overheidsinstanties of webwinkels.
Sinds augustus 2014 is heel Europa over op IBAN. Dankzij IBAN zijn nu overschrijvingen, incasso’s en betaalpassen te gebruiken voor zowel binnenlandse als grensoverschrijdende eurobetalingen binnen SEPA. Je kunt nu eenvoudiger een hotel boeken of een auto huren in het buitenland.
Criminelen bemachtigen de benodigde gegevens zoals inlogcodes door computers van eindgebruikers te infecteren middels kwaadaardige software (malware), zoals virussen, wormen, trojan horses en spyware.
Criminelen doen zich voor als bankmedewerkers en benaderen consumenten via een email of een telefoontje met het verzoek om inloggegevens, of om hun betaalpas op te sturen, bijvoorbeeld omdat deze dan gerecycled kan worden. De schade voor gestolen en verloren betaalpassen was in 2015 circa 4,7 miljoen euro.
In 2012 zijn alle landen aan de slag gegaan om de betaalsystemen op elkaar af te stemmen. Tegenwoordig zijn er Europese betaalmiddelen en standaarden, zoals IBAN. Je kunt in winkels in alle landen die onder SEPA vallen met je Nederlandse pinpas betalen.
Een vorm van fraude waarbij criminelen de magneetstrip kopiëren van een betaalpas en de pincode bemachtigen. Zij maken een kopie van de pas en kunnen daarmee geld opnemen of betalingen verrichten.
Betalingssysteem in eigendom en beheer van het Eurosysteem. Het toonaangevende Europese platform voor de verwerking van grote betalingen. Het wordt gebruikt door zowel centrale banken als commerciële banken om betalingen in euro real-time te verwerken. Dagelijks gaat het om zo’n 250 miljard euro.