Opdrachten

Er is onderscheid te maken tussen sportief, politiek, economisch en sociaal (plezier en geluk) succes.

Wat zijn de kosten (investeringen in infrastructuur en organisatie), wat de baten (toerisme, reclame inkomsten, image, geluk, verbeterde faciliteiten) ook enige tijd na de Spelen?

Vermeld bij alle opdrachten duidelijk welke bronnen je hebt gebruikt. 

Opdracht 1 - Kosten

Om de Spelen te mogen organiseren moet een stad zich presenteren in een voorstel (bid) en ook een begroting opstellen. Dat financiële plaatje wordt vaak nog te rooskleurig voorgesteld. Sinds 1960 vielen de Olympische Spelen gemiddeld 156 procent duurder uit dan geschetst, zo maakten wetenschappers aan de Universiteit van Oxford in 2016 bekend.

  • Onderzoek de kosten van een van de meest recente Olympische Spelen (tussen 2012 en 2016).
    Hoeveel hadden ze begroot, hoeveel procent duurder werden de Spelen?
  • Onderzoek vervolgens waar het geld aan besteed is. Splits het uit naar afgebakende projecten.
    Bijvoorbeeld in afzonderlijke stadions of (spoor)wegen.

Opdracht 2 - (Toekomstige) baten

De directe baten uit horeca, hotels, parkeren etc. wegen meestal niet op tegen de directe kosten, maar door de publiciteit kan het imago en de naamsbekendheid verbeteren. Op lange termijn kan dat een stad veel opleveren.

Als Nederland de Olympische Spelen zou willen organiseren zou de grootste post de benodigde infrastructuur en accommodaties zijn. Toenmalig minister Schippers zei daar in 2016 het volgende over: "De investeringen zijn zo groot dat ze eigenlijk alleen te rechtvaardigen zijn als je het kan hergebruiken."

De Braziliaanse stad Manaus heeft nu een nieuw stadion voor 47.000 toeschouwers, terwijl er daar bij een doorsneevoetbalwedstrijd hooguit 1.500 bezoekers komen kijken.

Onderzoek een van de investeringen die je bij opdracht 1 gevonden hebt en analyseer of ze volgens jou voldoende hergebruikt worden.

Opdracht 3 - De balans opmaken

Voor grote projecten zoals de Olympische Spelen maak je vooraf een maatschappelijke kosten-batenanalyse (mkba). Dat geeft inzicht in de haalbaarheid van, maar het blijft een bestuurlijke afweging of je daadwerkelijk de Spelen wilt organiseren.

  • Beschrijf wat we verstaan onder een maatschappelijke kosten-batenanalyse.
    Zoek eventueel op internet naar voorbeelden.
  • In het geval van de organisatie van de Olympische Spelen of een WK voetbal, zijn tientallen mensen maanden bezig met zulke analyses. De effecten zijn complex en divers en het zijn er vooral heel veel.
    Achteraf is het iets makkelijker om te bepalen of de Spelen een succes waren of niet.
    Kies een van de Spelen tussen 2012 en 2016 en beschrijf waarom jij vindt dat de Spelen een succes waren of niet. Met andere woorden, wat hebben de Spelen de stad gebracht en was dat volgens jou de investering waard?
  • Wat denk jij? Zullen de Olympische Spelen van PyeongChang succesvol zijn? Motiveer je antwoord.