Richtantwoorden

Hieronder staan korte theoretische beschrijvingen. De leerlingen moeten vooral hun eigen (goed onderbouwde) weergave geven, zolang ze het terug kunnen brengen op betrouwbare bronnen. In veel gevallen is het lastig om (meerdere) betrouwbare bronnen te vinden die ook nog eens dezelfde cijfers presenteren. Bedragen in euro’s en dollars, waar meer of minder posten in meegenomen zijn, al dan niet gecorrigeerd voor inflatie laten zich ook moeilijk met elkaar vergelijken. Daarom gaat het vooral om interpretatie en het ontdekken van trends en tendensen.

1. Kosten

a,b,c.
Zuid-Afrika 2010: Kosten: 7,8 miljard dollar. Overschrijding: 300%
Brazilië 2014: Kosten: 14 miljard euro. Overschrijding: 50% (bouw stadions)|
WK Frankrijk 2019: kosten 60-70 miljoen euro|
Zandvoort: kosten 40 miljoen euro

Handige bronnen:

2. (Toekomstige) baten

Handige bronnen:

3. De waarde van een topsporter

Hoeveel sporters verdienen hangt van verschillende factoren af. In de Formule 1 is het prijzengeld een groot onderdeel van de inkomsten van de sporter. In het voetbal of basketbal is merchandise belangrijk. Een topspeler zorgt ervoor dat er meer shirtjes, drinkbekers of sleutelhangers verkocht worden. Ook de kaartverkoop en tv-gelden zullen toenemen. Dat kan voor een club van wereldniveau snel extra miljoenen opleveren.

Handige bronnen:

4. De balans opmaken

a. Hiermee maak je een schatting van de (positieve en negatieve) effecten van een project (of beleidsoptie) op de welvaart in ruime zin. Het gaat dus om financiële kosten en baten, maar ook om maatschappelijke effecten zoals effecten op geluidsoverlast of natuur die inwoners van waarde vinden.

Om tot een goede analyse te komen, beschrijf je eerst waarom je het evenement wilt organiseren. Wat moet het opleveren? Je gaat de verschillen analyseren tussen het nulalternatief (geen evenement) en de effecten die de organisatie van een evenement als het WK teweegbrengen. 

Dan volgt misschien wel de moeilijkste stap. Alle effecten op de welvaart van mensen ga je in geld uitdrukken. Tot slot bepaal je over hoeveel jaar je de kosten en baten meerekent.

b. Steeds vaker, zoals bij het WK 2019 voor vrouwen, moeten evenementen meer gebruik maken van bestaande faciliteiten en moeten de investeringen dus omlaag. De kosten van het EK voor vrouwen in Nederland (2017) werden begroot op 5,6 miljoen euro. Een relatief laag bedrag en volgens de eerste berekeningen zijn de kosten niet of nauwelijks overschreden. Zes op de tien Nederlanders – 8 miljoen personen - hebben het EK 2017 gevolgd. Aanmerkelijk meer dan was voorzien. Goed nieuws voor de sponsor- en reclamemogelijkheden.

Handige bronnen: