Opdrachten

Het lijkt er misschien op dat we in 2020 zwaar(der) weer mogen verwachten. Welke voorspelling kun jij op basis van de rentestanden in Nederland doen? Centrale banken manipuleren de rente met opzet. Dus wat zegt dit signaal écht over de economie. Als het beleid werkt, kan een recessie misschien afgewend worden.

Gebruik naast het artikel aanvullende bronnen op internet. Je kunt onder meer gebruik maken van de volgende bronnen:

1. Rentestanden

Zoek de huidige rentestanden in Nederland op. Vergelijk de kortlopende rente (2 jaar) met die van langlopende rente (10 jaar). Wat zegt dat volgens jou over de kans op een recessie?

2. Consumentenvertrouwen

A. Doe zelf een klein onderzoek naar het consumentenvertrouwen.

Kies zelf een van de volgende twee methoden.

  1. Ondervraag je eigen omgeving. Vijf tot tien personen (docenten, je ouders of buren).
    Onderzoek hun vertrouwen in de economie.
    Vraag naar hun verwachting over hun inkomsten, werk, vermogen en consumptie op de kortere en langere termijn. Analyseer de uitkomsten.
  2. Doe een kort onderzoek op internet naar het huidige algemene consumentenvertrouwen. Kijk daarvoor bijvoorbeeld op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zoek ook twee andere beschrijvende en verklarende artikelen over het consumentenvertrouwen.
    Wat is je conclusie?

B. Media kunnen het consumentenvertrouwen beïnvloeden. Door positief over de economie te schrijven kan het consumentenvertrouwen toenemen. Dat kan ook de andere kant opwerken.

Zoek twee nieuwsartikelen van maximaal een maand oud over een van de volgende onderwerpen.

  • Brexit
  • Vastgoedprijzen
  • Werkgelegenheid
  • Handelsoorlog tussen VS en China
  • Klimaatwet

Wekken de artikelen vertrouwen bij jou op?
Waarom wel/niet? Heeft dat invloed op jouw eigen consumptie- en/of spaargedrag?

C. Ook overheden en centrale banken proberen invloed uit te oefenen. Met lage rentes (goedkoop geld) proberen centrale banken de economie te stimuleren. Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank waarschuwde dat de ECB voorzichtig moet zijn met dit beleid. De ECB wil de inflatie ‘ten hoogste of dichtbij’ 2 procent brengen. Volgens Knot moet de ECB niet koste wat kost de inflatie omhoog sturen, omdat het monetair beleid nu wel erg lang ruim wordt gehouden.

Omschrijf waarom een langdurige lage rente een gevaar kan zijn voor de economie.

3. Prognose

Hoe staat de economie er nu echt voor? Zijn er al partijen die actie moeten ondernemen?

Direct ingrijpen lijkt in ieder geval voor beleggers niet nodig. Sterker nog, het lijkt zo te zijn dat een vlakkere rentecurve in eerste instantie gepaard gaat met hoger rendement op de aandelenmarkt.

Voor iedereen geldt wel dat de voortekenen niet gunstig zijn. Het kan geen kwaad om op je hoede te zijn. Zorg voor voldoende buffers. Dat geldt zeker ook voor beleidmakers van de overheid.

A. Wat (welke indicator) voorspelt momenteel volgens jou het beste een volgende recessie?

B. Wat is op basis daarvan jouw prognose? Wanneer (maand en jaar) verwacht jij de volgende recessie?
Licht je antwoord toe.