Betalingsverkeer

1. Chartaal - Geld drukken

Chartaal geld: tastbaar/cash geld. Munten en bankbiljetten.

Zo’n beetje iedereen accepteert cash geld. Je bent niet afhankelijk van apparaten of technologie.
Als de elektriciteit en/of internet wegvalt, kun je altijd nog op chartaal geld vertrouwen.
DNB vindt het mede daarom belangrijk dat consumenten makkelijk contant geld kunnen blijven opnemen, dat winkeliers goede afstortfaciliteiten behouden en dat cash algemeen bruikbaar blijft om af te rekenen. 

De euro: Op 1 januari 2002 zijn de eurobankbiljetten en euromunten ingevoerd in de 12 landen van het eurogebied. Inmiddels zijn dat er al 19. De nationale bankbiljetten en munten werden ingetrokken. De overgang op het nieuwe chartale geld was een unieke gebeurtenis.

De eurobankbiljetten worden in omloop gebracht door de nationale centrale banken (in Nederland dus DNB). Maar over vrijwel alles wordt bij de ECB – in samenwerking met de centrale banken die onderdeel uitmaken van het Eurosysteem – in Frankfurt beslist. Bij de ontwikkeling en productie van bankbiljetten wordt naar verschillende aspecten gekeken. Denk bijvoorbeeld aan technische specificaties, echtheidskenmerken en het bepalen van de totale productiebehoefte. Het eurobiljet is echt een Europees product!

Kies twee van de onderstaande aspecten en ontwerp zelf een briefje van vijf én van vijftig. Beschrijf per biljet waar je op gelet hebt en waarom.

  • Veiligheid
  • Duurzaamheid
  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Uitstraling
  • Kosten