© Shutterstock
Financiële instellingen concurreren met elkaar. Ze proberen kosten te minimaliseren, klanten te werven en inkomsten te vergroten. Net als alle bedrijven. Ze investeren en nemen risico. Maar het maatschappelijk belang van financiële instellingen is groot. Het is voor ons allemaal beter als ze niet té veel risico nemen, en vooral dat ze hun afspraken nakomen.
Hoe weet je nou of een bank of verzekeraar te vertrouwen is? Dat kun je zelf natuurlijk nooit goed checken. Dus fijn dat DNB voor ons allemaal in de gaten houdt of financiële instellingen financieel gezond zijn. En of hun bestuurders geschikt en te vertrouwen zijn.
Wel ook zelf blijven nadenken natuurlijk. Als een bank 5% spaarrente aanbiedt, en alle andere banken minder dan 1%, kun je je afvragen of die bank met 5% goed beleid voert. DNB checkt ook wat banken doen om hun klanten te controleren, zodat crimineel geld witwassen of geld voor terrorisme voorkomen kan worden.
DNB werkt niet alleen aan toezicht. Het toezicht op banken doet DNB samen met de ECB. De grootste Europese banken worden door de ECB in Frankfurt in de gaten gehouden. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) let op hoe de financiële instellingen met hun klanten omgaan. Geven ze hun klanten eerlijke en duidelijke informatie? Zijn de diensten die ze aanbieden in de haak?