Toezicht

2. Tsja, dilemma.

Toezicht is toezien, meekijken, meepraten, bijsturen, adviseren, etc. Soms moet DNB fors ingrijpen om problemen voor te zijn.  
Al snel zal je zien dat de keuze waar je voor staat meerdere mogelijke oplossingen kent en dat er misschien helemaal géén optimale oplossing voor handen is.

Stel dat jij en een klasgenoot samen namens DNB de taak van toezichthouder op jullie hebben. Jullie werken samen en moeten een gezamenlijk standpunt hebben.

Kies één van de onderstaande situaties en stel jezelf de volgende vragen:

- Waar let je als toezichthouder op?
- Waar wil je meer informatie over?
- Wat zijn de mogelijke consequenties en voor wie?
- Wat adviseer je?

Wat zou jij doen als toezichthouder wanneer…

  1. …een pensioenfonds bekendmaakt dat het 500 miljoen euro wil investeren in een nieuwe technologie om zonnepanelen te produceren?
  2. … de directieleden van een beleggingsinstelling geïrriteerd raken, doordat je hoge eisen stelt aan de verslagen en rapporten die ze jou als toezichthouder moeten aanleveren?
  3. … je het jaarverslag van een verzekeraar controleert, het er goed uitziet, maar je weet dat het slechts een deel is van de wereldwijde activiteiten van het bedrijf?
  4. … je weet dat een bank in de problemen komt, waardoor klanten die op zeker willen spelen, beter kunnen overstappen naar een andere bank?