Betalingsverkeer

2. Giraal - Innovatie en Cybercrime

Giraal geld: geld op een bankrekening. Digitale tegoeden.

Via computersystemen worden dagelijks miljarden betalingen gedaan.
We doen steeds meer digitaal. Dat levert ons gemak op en alles gaat sneller. Om binnen Europa het betalingsverkeer efficiënter te maken is SEPA ingevoerd.

SEPA staat voor Single Euro Payments Area, waardoor we sinds enkele jaren Europese systemen en standaarden hebben. Denk bijvoorbeeld aan IBAN. Een bankrekeningnummer dat we in heel Europa accepteren. En je kunt nu in het buitenland pinnen in winkels. Voorheen gebruikte elk land een eigen systeem, waardoor dat niet mogelijk was.
Zulke vernieuwingen vergroten het gemak en de efficiëntie. 24 uur per dag, zeven dagen per week. Maar de strijd met criminelen en fraudeurs gaat ook de hele dag door. Criminelen zoeken ieder moment van de dag naar beproefde en nieuwe manieren om geld te stelen. DNB werkt met diverse andere partijen aan de veiligheid van betaalsystemen, om het vertrouwen in de euro te behouden.
Als geld niet veilig zou zijn, zou het zijn waarde verliezen. Het is in feite ook in het belang van criminelen dat we voldoende vertrouwen hebben in geld. Alleen daarom gebruiken we het op grote schaal en heeft het waarde.

Een vorm van de cybercriminaliteit is ‘phishing’. Criminelen doen zich voor als je bank en proberen bij je bankaccount te komen om geld te stelen. Je denkt misschien ‘wie stuurt er nou zo maar zijn bankpas op?’

Maar het is niet altijd zo duidelijk.
Een e-mail kan er ook zo uitzien:

Van: noreply@music04293.com
Aan: jouw-naam@mail.nl
Onderwerp: Actie – Concertkaarten tegen honger

Hoi jij!

Dagelijks komen duizenden mensen om van de honger.

Bestel nu concertkaarten van je favoriete artiest en steun daarmee een nieuw initiatief om de honger de wereld uit te helpen.

Klik op de link om een bestelling te plaatsen.

Groeten,
Concertkaarten tegen honger

 

Je klikt op de link, want je bent toch even benieuwd naar de concerten. Welke bieden ze aan?
Misschien koop je wel kaarten en betaal je de criminelen.
Of, doordat je klikt, installeren de criminelen malware en gaan ze met de bestanden op je pc aan de gang.

Ze proberen wachtwoorden te vinden om bij vertrouwelijke informatie te komen, of ze blokkeren persoonlijke bestanden en vragen geld om de blokkade op te heffen.

Stel je voor dat je hiermee toegang verschaft aan criminelen op de computer van je werk en daarmee de deur openzet voor criminelen om de boekhouding van het bedrijf waar je werkt te hacken.

Besef ook dat er steeds meer persoonlijke informatie op internet verschijnt. Als criminelen het hoofd van de financiële afdeling van een groot bedrijf tot doel hebben gesteld, zoeken ze nog specifiekere informatie om de mail te verbeteren. Bijvoorbeeld: Bestel nu een dinerbon (van je favoriete restaurant, want dat zei je vorige week op Facebook) en steun het onderzoek naar een bijzondere spierziekte waar nog weinig onderzoek naar gedaan is. Dat is natuurlijk geen toeval, want als bijschrift van de vakantiefoto’s van afgelopen zomer viel te lezen dat je echtgenoot aan deze verschrikkelijke ziekte lijdt.

Hoe veilig is de digitale euro?

Onderzoek online de criminaliteitscijfers en trek conclusies over de veiligheid van ons geld. Maak een vergelijking tussen chartaal en giraal en tussen nu en een moment in het verleden naar keuze.